Zomertips!

De terrassen stromen vol, stranden worden druk bezocht, er wordt gezwommen en volop genoten van de zon. Voor velen een seizoen waar hals reikend naar uitgekeken wordt; de zomer doet zijn aantreden! Vakantie in eigen land of naar een verre bestemming; we genieten van zonnige dagen, maar soms kan die warmte ook best een uitdaging zijn. Hitte is niet altijd aangenaam en kan zelfs gevaarlijk zijn. We zetten wat tips op een rijtje voor een koele zomer.

Zorg voor verkoeling

Zorg altijd voor een schaduwplek. Om af te koelen kan je een nat washandje in je nek of op je voorhoofd leggen. In het hoofd, nek en polsen zitten de bloedvaten vlak onder de huid. Het lichaam gebruikt deze plekken om hitte af te voeren. Ook de voeten zijn warmteregelaars. Maak een heerlijk verkoelend voetenbadje door een grote emmer of teil met koud water te vullen.

Drink genoeg water

Zorg dat je altijd voldoende water bij de hand hebt. Zo’n 2 liter per dag drinken wordt aanbevolen, maar met hoge temperaturen zweet je meer. Vul dit snel aan om uitdroging te voorkomen. De eerste tekenen van uitdroging zijn: donkere urine, constipatie, droge huid, lippen en mond. Klik hier voor de lekkerste fruitwaterrecepten om water drinken leuker te maken!

Eet gezond

Het is belangrijk dat je juist met warm weer voldoende vitamines en zout binnenkrijgt. Groenten en fruit zijn goed voor de mineralen, vocht en vitamines. Daarnaast kan soep, bouillon of sap helpen om een tekort aan zouten en suikers aan te vullen.

Een koel huis

Klap het zonnescherm uit of hang een witte doek voor het raam. Open ramen en deuren om het huis door te luchten, maar doe dit alleen als het buiten koeler is dan binnen. Of zet een ventilator bij plekken waar je veel tijd doorbrengt.

Smeer je in!

Iedereen, jong en oud, zou zich op zonnige dagen in moeten smeren. Kies een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Ook een zonnehoed, een pet of een ander hoofddeksel is aan te raden, zeker voor mensen met weinig of lichtgekleurd haar.

Draag luchtige kleding

Kies voor kleding die gemaakt is van een natuurlijke en luchtige stof en laat het maar lekker los vallen en wapperen! Linnen, katoen of zijde zijn goede keuzes. Strakke kleding en kunststoffen zoals acryl of polyester niet. En de kleur? Het liefst zo licht mogelijk. Donkere kleuren absorberen meer licht en warmte. Qua schoenen werken sandalen of teenslippers het meest verkoelend, omdat de warmte van uw voeten dan weg kan.

Bescherm je ogen

Teveel blootstelling aan de zon kan de ogen aantasten. Een goede zonnebril beschermt de ogen tegen schadelijke UV-straling.

Beweeg verstandig

Als je graag buiten sport of bijvoorbeeld wandelt, let er dan op dat je de juiste kleding en bescherming draagt. Let bovendien op de tijd. Blijf niet te lang achter elkaar buiten en drink extra water. Ook kan je overwegen om buitenactiviteiten vroeg in de ochtend of later in de middag te plannen. Tijdens de warmste uren van de dag kan je zware inspanning het beste vermijden.

Lekker slapen tijdens warme nachten

Lig je te woelen in je bed tijdens een klamme nacht? Het is koeler om een laken over je heen te trekken dan helemaal niets. Neem vlak voordat je naar bed gaat een koude douche, misschien blijf je net zolang koel als het duurt om in slaap te vallen… Vul een aantal flessen met water en bevries ze in de vriezer. Zet een ventilator in je slaapkamer en zet de flessen ervoor. Doordat de lucht nu langs de bevroren flessen gaat koelt de lucht af. De flessen ontdooien natuurlijk, waardoor het effect steeds minder wordt.

Snel koelen van wijn

Onverwachts bezoek en de witte wijn of rosé staat niet koud? Vul een ijsemmer -of iets wat hiervoor door kan gaan- met ijsblokjes en water en voeg een ruime hoeveelheid zout toe. Door het zout geven de ijsblokjes sneller hun kou af waardoor de wijn eerder op temperatuur is.

Koud houden van de koelbox

Een dagje naar het strand of op reis met een koelbox die oud moet blijven terwijl het 35 graden is? Vul een anderhalve liter fles met water en leg deze in de vriezer. Stop deze in je koelbox en alles blijft gegarandeerd een aantal uren lekker koud. Je kunt hier ook een fles limonade of pak sinaasappelsap voor gebruiken, als halverwege de dag het pak ontdooit is, heb je meteen je (nog koud) drinken bij je.

Anti fruitvlieg tip

Snij stukjes bananen en mix het met restanten van je mango schillen. Stop het in een plastic bakje en sluit het af met een keukenfolie. Prik er een kleine gat erin zodat de fruitvlieg er in past. Als er een volgt, volgen er meerdere. Binnen enkele dagen zit je plastic bakje vol fruitvliegen.

Lekker slapen tijdens warme nachten

Lig je te woelen in je bed tijdens een klamme nacht? Het is koeler om een laken over je heen te trekken dan helemaal niets. Neem vlak voordat je naar bed gaat een koude douche, misschien blijf je net zolang koel als het duurt om in slaap te vallen… Vul een aantal flessen met water en bevries ze in de vriezer. Zet een ventilator in je slaapkamer en zet de flessen ervoor. Doordat de lucht nu langs de bevroren flessen gaat koelt de lucht af. De flessen ontdooien natuurlijk, waardoor het effect steeds minder wordt.

Huisdieren afkoelen

Zorg ervoor dat je huisdier een plek heeft in de schaduw. Dit geldt voor vrijwel alle huisdieren. Let er bijvoorbeeld op dat het konijnenhok niet in de zon staat en maak deze extra vaak schoon i.v.m. huidmadenziekte. Zwemt je hond graag? Ideaal om af te koelen of maak een ijslolly van water voor hem. Katten zoeken meestal zelf een koele plek op. Zorg er in ieder geval voor dat er altijd vers drinkwater klaarstaat. Geef knaagdieren zoals cavia’s verspreid over de dag een aantal keer groente voor extra vocht en haal de restjes op tijd weg. Je kunt ook koelelementen, in een theedoek gewikkeld ter voorkoming van vastvriezen, op de kooi leggen. Een hangende vogelkooi kun je beter laag zetten omdat warmte stijgt. Je kunt ook een nat wit laken over de kooi leggen, maar zorg ervoor dat deze niet warm wordt door de zon. Daarnaast geldt voor vrijwel alle dieren dat ze overdag, in de hitte, niet te actief zijn. Plan daarom de langere uitlaatrondes met de hond in de vroege ochtend of avond. Ook stap je niet je paard op als het zo warm is. Wil je je huisdier nat maken? Gebruik géén ijskoud water! Hierdoor trekken de bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker voor ze om hun hitte kwijt te raken.

Geniet van de zomervakantie!